top of page
kvinnliga ingenjörsstudenter i cogigs talangprogram female technical engineer på partnerbesök hos boliden

FÖR STUDENTER

FAQ

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Nedan finner du svaren på några av de vanligaste frågorna om programmet. Skulle du inte hitta svaret du söker så finns våra kontaktuppgifter längre ner.

ALLMÄNA FRÅGOR

Kostar det att delta i programmet? Ditt deltagande är kostnadsfritt. CoGig erbjuder en rimlig ersättning för resekostnader i samband med programmets aktiviteter. Du kommer även att få frukost, lunch och mellanmål under aktiviteterna. För de som behöver ordnar CoGig boende i centrala Stockholm.

Vad innebär det att bli utsedd till "Årets Female Technical Engineer"? Titeln 'Årets Female Technical Engineer' tilldelas en av deltagarna som presterat extra bra under programmets aktiviteter. Priset delas ut baserat på juryns bedömning under caseövningen samt testresultat och prestation på intervjun. Studenten som tilldelas titeln kommer att erbjudas ett sex månader långt skräddarsytt och individuellt utvecklingsprogram i självledarskap och karriärsutveckling med vår programpartner Nya Ledarskapet.

Vilken typ av erfarenhet krävs för att söka programmet? All erfarenhet inom teknik och problemlösning är värdefull – stort som smått. Några exempel på vad du kan lyfta är; spännande skolprojekt, om du löst ett tekniskt problem under ett sommarjobb eller om du varit lärarassistent i ett tekniskt ämne etc. Vi tror dock att intresse och driv är den bästa förutsägelsen för framgång, och därför ska du aldrig diskvalificera dig själv innan du ansöker.

Varför körs programmet endast på svenska? Våra partners har efterfrågat att programmet ska hållas på svenska av olika anledningar. Därför har vi valt att ha kvar Female Technical Engineer på svenska men har däremot bytt till engelska på våra andra två talangprogram; Female Leader Engineer och Female Tech Engineer.

Är Female Technical Engineer öppet för alla programinriktningar? Ja, alla programinriktningar är värdefulla för våra partners att få träffa.

Vilket av CoGigs talangprogram ska jag söka till? Du kan söka till alla program, men du kan bara bli antagen till ett av dem. Om du är osäker rekommenderar vi att du ansöker och fattar det slutgiltiga beslutet om du erbjuds en plats. När du väljer bland våra talangprogram är det viktigt att du baserar ditt val på ditt intresse för programmets teman och de olika partnerföretagen. Om din passion lyser igenom i ansökan är det mer sannolikt att du blir utvald till programmet.

Är det diskriminering att endast kvinnor och icke-binära får ansöka? Vårt talangprogram är här för att ge fler kvinnor och icke-binära en skjuts in i ingenjörsvärlden, där män länge varit i majoritet. Vi vill hjälpa våra kunder att göra deras team mer mångfaldiga, vilket är bra för alla. Undantag från diskrimineringsförbudet på grund av kön, etnisk tillhörighet och ålder förutsätter ett planmässigt arbete i syfte att i praktiken främja lika rättigheter för alla oavsett kön etc. CoGig startade arbetet med talangprogram redan 2013 och driver årligen tre talangprogram tillsammans med många av Sveriges ledande företag. Genom att stödja underrepresenterade grupper strävar vi efter att balansera representationen och möta våra kunders önskan om en mer inkluderande arbetsmiljö. Detta initiativ är en del av vår bredare vision om en jämställd fördelning av makten i näringslivet, och vi tror starkt på dess positiva inverkan för alla. I den övriga verksamheten på CoGig arbetar vi med alla grupper - män, kvinnor och icke-binära - för att matcha kandidater och företag på bästa sätt.

ANSÖKAN

Jag har andra åtaganden den här terminen, kan jag söka nästa år istället? Ja, om du går näst sista året på din utbildning, så kan du söka även ditt sista år.

Jag har precis tagit examen, kan jag ansöka ändå? Tyvärr är det bara möjligt att delta under det sista året av din utbilbildning.

När måste jag göra klart de psykometriska testerna? Deadline för att genomföra testerna är den 10 mars. Efter det datumet räknas din ansökan som ogiltig och du kan därför inte bli uttagen till programmet.

Jag ska studera utomlands den här terminen, kan jag delta online? Nej. Vi erbjuder inte deltagande på distans. Vi tror att nätverk och relationer bäst byggs genom personliga möten.

UNDER PROGRAMMET

Hur många träffar ingår i programmet? Programmet innehåller 12 träffar i Stockholm och partnerföretagens orter. Vi ses även för två ytterligare digitala möten på Teams för att starta och avsluta programmet tillsammans.

Var i Sverige anordnas programmet? Programmets aktiviteter anordnas eller utgår ifrån centrala Stockholm. Transport för besök utanför Stockholm ordnas av CoGig eller partnerföretagen om inte annat meddelas vid programstart. Om transport bokas av deltagarna själva så erbjuds en rimlig reseersättning.

Under vilken tid på dagen pågår aktiviteterna? Tiderna kommer att variera, men du kan utgå från följande när du planerar för ditt deltagande: Inspirationsdagen – heldag i Stockholm fr. ca. 08. Om du reser långt kan du behöva sova över i Stockholm från kvällen innan. Partnerbesök – cirka en halv dag vardera. Om vi reser till orten för besöket samma dag, är starttiden vid lunch. De dagar vi reser hem börjar det på morgonen. Vid längre resor avgörs tiderna av tidtabell för tåg och flyg. Female Technical Engineer Gala – kvällstid i Stockholm. Deltagare samlas ca. 17, kvällen avslutas ca. 22:00.

Måste jag boka hotell för aktiviteterna i Stockholm? Nej. CoGig ordnar boende i centrala Stockholm för de som reser 2 timmar eller mer för aktiviteterna och inte kan bo hos vänner eller familj.

Måste jag ordna transport till Stockholm? Ja. Vi rekommenderar alla deltagare att åka tåg, när det är möjligt, för att minimera programmets koldioxidavtryck. CoGig erbjuder rimlig ersättning för resekostnader.

Är det möjligt att studera parallellt med att delta i programmet? JA! Programmet är skräddarsytt för att fungera vid sidan av dina studier.

emma fredriksson, program manager cogig och för talangprogrammet female technical engineer

HITTADE DU INTE SVAREN DU SÖKTE?

Skicka din fråga till vår Program Manager Emma Fredriksson, så återkommer hon till dig så snart som möjligt!

bottom of page